Om psykoterapi
Jag ser psykoterapi som ett samarbete där vi tillsammans hittar den form som passar dig bäst. Det innebär att din återkoppling om vad som fungerar bra och inte är avgörande. Jag tror på människans konstruktiva möjligheter, inneboende potential och förmåga till utveckling. Generellt kan man säga att jag är en aktiv terapeut och betonar betydelsen av en äkta, varm och jämlik terapeutisk relation. (fortsätt läsa nedan)
En terapi med livet i fokus
Jag utgår från en helhetssyn på människan där många perspektiv ryms. Existentiella frågeställningar, svåra barndomsupplevelser eller arbete med att frigöra och använda kreativa resurser kan vara teman i en terapi. Andra exempel på vad som kan rymmas är längtan efter ökad känsla av mening, strävan att känna tillit till den egna förmågan och viljan att skapa djupa varaktiga relationer. Innehållet i en terapi kan vara väldigt varierande, men utgångspunkten är ofta en känsla av att inte komma vidare i livet på egen hand.
Psykoterapi är, generellt sett, ett effektivt sätt att minska (eller eliminera) svåra tillstånd såsom depression och ångest. Men målet med terapi är inte uteslutande symptomreduktion, utan även personlig utveckling, mognad och ökad förmåga till att leva väl, eftersom depression och ångest ofta hänger samman med hur vi lever våra liv.
Du kan läsa mer om min syn på livsfrågor och varför de är viktiga här.
Hur länge ska jag, bör jag, får jag gå i terapi? Här kan du läsa en text om hur länge en terapi ska pågå.
Den relationella psykodynamiska psykoterapin utgör en grund för mitt arbete. Du kan läsa mer om den här.
Psykolog, psykoterapeut och psykiater? Konsten att hitta en terapeut
Det finns många olika titlar på olika sorters terapeuter.
En psykolog har läst psykologprogrammet på universitetet, en psykiater är en läkare med specialistutbildning i psykiatri (och kan skriva ut medicin) medan en psykoterapeut kan ha varierad grundutbildning (t ex psykolog, läkare, socionom eller beteendevetare) har en specialistutbildning i samtalsbaserad terapi . Det kan vara svårt att avgöra vilken kompetens som är lämpligast för att möta dina behov, men istället för att enbart fokusera på vilken utbildning terapeuten har så är det minst lika viktigt att du känner dig bekväm med personen du väljer att träffa.
Så här skriver Barry Duncan*, forskare och en av grundarna till Institute for the Study of Therapeutic Change, författare till flera böcker om effektiv psykoterapi och vad som utgör kärnan i hjälpande relationer:
Forskningen visar att kvaliteten på relationen utgör nästan en tredjedel av förklaringen till förändringen i psykoterapi. Inte teknik, metod eller förmåga till diagnosticering. Relationen är viktigare än allt det. Vad är då kvalitet i relationen? Duncan ger följande tips när du ska leta efter en person som kan vara ett stöd när du arbetar med motgångar och svårigheter i livet:
-
Lita på din magkänsla. Hur känns det i relationen? Är terapeuten en människa du trivs med eller känns det obehagligt?
-
Du ska känna dig förstådd, respekterad och validerad. Det betyder att terapeuten ser dig som auktoriteten på ditt eget liv, det är du som är experten på dig själv.
-
Dina mål är de viktiga. Terapeutens mål får inte vara vägledande för er kontakt, utan det är vad du vill med dig själv och ditt liv som måste vara i fokus.
-
Relationen måste vara stöttande och uppmuntrande. Terapeuten behöver tro på din förmåga att avgöra vad som är bäst för dig och stötta dig i ditt arbete med att övervinna hinder och motgångar.
Du får gärna kontakta mig för att undersöka om psykoterapi, samtalsstöd/handledning eller parterapi/parsamtal passar dig.
*Källa: Duncan, B. L. (2005). "What's Right With You: Debunking Dysfunction and Changing Your Life". HCI