top of page

Livsfrågorna

Livsfrågor handlar om att reflektera över vad som är meningsfullt, vad som är gott och ont, vad lycka är, vad du kan tro på och vad du kan veta, vad det innebär att du en dag kommer dö, vad det innebär att leva väl och andra frågor som hänger samman med hur du lever ditt liv, dina val, dina relationer och din känsla av livsmening. 

Dimmigt landskap

​Kort om livsfrågornas karaktär och betydelse

Livsfrågorna kan sammanfattas som att ha tre aspekter: 1) hur livet är 2) hur livet kan och bör vara och 3) hur vi kan leva väl. Den första aspekten handlar om att förstå det som är (ontologi), eller annorlunda uttryckt livets förutsättningar med allt från fysiska till kulturella dimensioner. Hit hör också frågan om hur vi kan nå kunskap om det som är (epistemologi). Den andra aspekten handlar om vad som bör vara, vad som är rätt och fel, vad som är värt att sträva efter (etik och moral hör hit). Den tredje aspekten handlar om att utveckla visdom, eller en form av livsvisdom eller praktisk visdom. Hur ska vi utforma våra liv, fatta beslut, hantera relationer och allt annat som hör livet till?

Det behöver knappast sägas att livsfrågorna saknar slutgiltiga svar, att de i sin grund är sådana att du behöver hitta din egen hållning till dem utan att säkert veta vad som är sant, eftersom alla som någon gång funderat över dem når den slutsatsen. Vad som däremot behöver sägas är att det inte är onödigt, naivt eller pretentiöst att ställa dig ”de stora frågorna” om livet. 

Även om livsfrågorna saknar både slutgiltiga svar och möjlighet till exakta definitioner så är de inte meningslösa att ägna tid och reflektion. Tvärtom så kan ovilja att ta sig an dem bidra till att du lever sämre, i betydelsen mindre reflekterat och mer efter slumpen, andra människors vilja eller traditionen. Du riskerar att leva mindre självständigt, mindre vitalt och mindre sant mot dig själv än om du tar tid till att möta livsfrågorna. 

Livsfrågorna är inte opraktiska eller abstrakta, i betydelsen att de skulle ha lite med hur du faktiskt lever ditt liv att göra. Tvärtom är det i ditt liv som de får sina tydligaste uttryck. Det är i kopplingen mellan din förståelse av livet, kärleken och meningen och hur du gör dina val, ingår i relationer, arbetar och lever som livsfrågorna manifesterar sig. Bakom dina beslut, dina relationer och i ditt yrkesliv finns alltid värderingar och livshållningar – genomtänkta eller inte.

Genom att reflektera över vad som är meningsfullt, vad som är gott, vad som är sant, vad det betyder att leva en begränsad tid, hur du kan förhålla dig till ditt förflutna, din frihet och ditt ansvar, dina möjligheter och dina begränsningar så kan du ta ett större ansvar för ditt liv och öka dina möjligheter att leva så väl du förmår. En uppgift värdig din bästa energi. 

Ofta är det dock svårt att nå klarhet i dessa frågor, eftersom de blandas med barndomserfarenheter, drifter, impulser, begär, inre mönster, rädslor, försvar och diverse präglingar på vårt psyke. Därför tror jag på en kombination av systematisk reflektion och djuppsykologiskt arbete, för att ta sig an livsfrågorna. Inte som ett försök att nå en enbart rationell eller intellektuell insikt (även om en sådan är viktig), utan snarare en levd, förkroppsligad livshållning. En sådan kräver mer än enbart intellektuell ansträngning för att nås. 

Framför allt så handlar livsfrågorna om att leva så väl vi förmår. Både filosofin och psykologin riskerar att bli för abstrakt, ungefär som att stå längs väggen vid dansgolvet och titta på och analysera hur de andra dansar. Poängen är att själv ge sig ut och dansa. Vi behöver alla dansa vår egen dans, tillsammans med andra, och inte fastna i analys. Det är relationer, i arbete, i kärlek, i poesi, i konst, i vetenskap, i filosofi, i omsorg, i sorg, i glädje, i förväntan, i oro i allt som hör livet till som vi lever våra livsfrågor. 

© 2024 Philip Bäckmo

bottom of page