Livet är ändligt


Ibland händer det att man stöter på en berättelse som, även om den är enkel, gör stort avtryck, kanske till och med påverkar riktningen i livet. För några år läste jag en sådan historia. Den handlade om en man som hade diagnosticerats med en dödlig sjukdom och reagerat som de flesta i den situationen gör. I veckor förnekade han vad som verkligen pågick, men gradvis kunde han acceptera att han bara hade månader kvar att leva.


”Då hände något otroligt”, skriver han. ”Jag slutade helt enkelt göra allt som inte var verkligen viktigt. Jag gjorde ingenting som var meningslöst. Jag började arbeta med projekt riktade mot barn, projekt som jag alltid velat arbeta med. Jag slutade gräla med min mamma. När någon trängde sig i trafiken blev jag inte längre irriterad. Jag hade helt enkelt inte tid att slösa på sådana saker.” Mot slutet av den här perioden träffade han en kvinna och blev förälskad. De inledde en relation och kanske i ren desperation ville hon att han skulle söka upp fler läkare för att få nya bedömningar av hans tillstånd. Han kontaktade några läkare i USA och fick oväntat snart ett telefonsamtal där de sa ”Vi har en annan diagnos”. Läkarna berättade att han hade en sällsynt, men inte obotlig, sjukdom. Han skulle få leva. ”När jag hörde det”, skriver mannen, ”grät jag som ett barn. Jag var så rädd att mitt liv skulle gå tillbaks till att bli som det hade varit tidigare”.


På något vis fick den här berättelsen mig närmre insikten att även mitt liv är ändligt. Inte bara den vardagliga insikten att ingen av oss lever för evigt, utan en levande känsla av att det faktiskt, för mig också, en dag tar slut. För mannen i berättelsen hade livet innan dödsbeskedet varit falskt i bemärkelsen att det inte speglade det liv han ville leva. När döden gjorde sig påmind började livet ta den form det var menat att ha, ett mer autentiskt och sant liv. Frågan jag ställde mig var: lever jag ett falskt liv?


Jag förstod poängen i berättelsen och ville omsätta den i handling. Jag ville leva att för mig äkta och autentiskt liv. Men det är svårt. John O´Donohue, präst, poet och författare, skriver att en av de största synderna är det olevda livet. I sitt arbete som präst har han haft förmånen att få vara med i slutskedet av många människors liv. ”Det är en sorglig upplevelse att sitta vid dödsbädden hos någon som är ångerfylld – att höra honom säga att han så gärna skulle vilja ha ytterligare ett år så att han hann göra allt det han alltid drömt om, men trott att han inte kunde göra förrän han gått i pension. Han har alltid skjutit sina drömmar på framtiden.”. Det är en skrämmande tanke att vi kanske lever på ett sätt vi skulle ångra mot slutet av livet. Det enda jag har kommit på som verkligen hjälper, som inte får mig att falla in i att ta saker för givet, är att påminna mig om att livet är ändligt. Det är nu det gäller.


Att komma ihåg döden kan låta som en uppmaning att strunta i vardagens bestyr och istället följa dina drömmar - ja, varför inte - men det är inte det som är poängen. Det finns ingen färdig formel för hur just ditt eller mitt liv ska se ut. Poängen är att väcka till reflektion. Kanske släpper du allt och ger dig ut på okända äventyr, eller kanske händer det att du ser vardagen - tvätten, disken och matlagningen - i ett nytt ljus. Oavsett vilket uttryck det tar sig så är poängen att sträva efter att leva i kontakt med dig själv och efter ditt hjärtas prioriteringar. Att leva ett äkta och autentiskt liv så länge du är här, så gott du förmår.


Vi är alla ofullständiga och ingen av oss kan leva helt utan saker vi ångrar. Men vi kan alla ha nytta av återkommande tid till reflektion kring frågor som hur vi ser på tiden vi har just nu, vad det betyder att vi bara lever en gång, eller vad, om något vi skulle göra om vi fick en andra chans.


/Philip Bäckmo#död #liv #mening #johnodonohue #äkthet

Utvalda inlägg
Senaste inlägg